Van Verlangen naar Verbinding

Vandaag sprak ik een cliënt en ik vroeg haar hoe het nu ging tussen haar en haar beste vriendin. Toen ze net in mijn traject ingestapt was, vond ze het namelijk lastig dat haar vriendin het vaak druk had, en daardoor minder tijd had voor haar. Ze werd er onzeker van en ging twijfelen aan de waarde die haar vriendin aan hun vriendschap hechtte. Ze was zich emotioneel aan het voorbereiden op het nemen van afstand, zodat ze niet meer met het gevoel van afwijzing hoefde te dealen, als haar vriendin weer geen tijd had.

In de sessie een paar maanden geleden, liet ik haar inzien dat ze de impact van het gedrag van haar vriendin niet eerder op een open manier met haar gedeeld had. We oefenden hoe ze zo’n gesprek kon voeren (ook al vond ze dat heel spannend!). Ze was bang dat als ze haar behoefte (aan meer contact) aan zou geven, haar vriendin binnen een paar weken weer in haar oude gedrag zou vervallen en er weer dagen over zou doen om op appjes te reageren, laat staan tijd te hebben om af te spreken. Mijn cliënt zou zich vervolgens nog meer gekwetst voelen. Het delen van haar behoefte voelde dus ontzettend kwetsbaar.

En juist in die kwetsbaarheid, ligt het zaadje van verbinding! Wanneer je echt vanuit jezelf kunt delen waar je behoefte aan hebt, en de ander kan dat ontvangen en er begrip voor tonen, is dat DE formule voor verbinding. En meer nog dan de verbinding met de ander, vergroot het de verbinding met jezelf. Je bent namelijk trouw geweest aan jezelf en je eigen behoeftes.

Voelen wat je verlangen precies is, is niet altijd even makkelijk. En zelfs als je dat wel goed kunt voelen, laat het bovenstaande verhaal zien dat het daarna nog heel kwetsbaar kan voelen om dat verlangen ook te communiceren. Precies hierover gaat mijn workshop Verbinden van Binnenuit. Tijdens de workshop kom je erachter op welke manier jij je verlangens communiceert en hoe je ermee om kan gaan wanneer de ander niet aan jouw behoefte kan voldoen. Het is een soort ‘zandbak’ waarin je nieuwe tactieken kunt proberen, en vooral ook je gezien en geaccepteerd kunt voelen met jouw unieke verlangens. 9 van de 10 deelnemers ervaart tijdens en na de workshop diepe gevoelens van ontspanning en verbinding.

Ben je net zo benieuwd als ik vanochtend, hoe het nu met mijn cliënt en haar beste vriendin gaat? Door het gesprek met haar aan te gaan, kunnen ze er allebei meer voor elkaar zijn. Mijn cliënt haalt meer voldoening uit hun contact, en voelt zich gehoord en gewaardeerd. Doordat ze het niet meer op zichzelf betrekt wanneer haar vriendin het te druk heeft, kan ze ook weer nieuwsgierig zijn naar wat er bij haar vriendin allemaal speelt waardoor ze het zo druk heeft. Mijn hart maakte een sprongetje toen ze dat vertelde! In plaats van elkaar langzaamaan kwijt te raken, hebben ze hun vriendschap verdiept 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *