Wanneer voel jij je kwetsbaar?

Wanneer voel jij je kwetsbaar? 

Laatst had ik voor mezelf een massage geboekt, een quality time momentje voor mezelf. En tijdens de massage gebeurde er iets interessants. De masseuse raakte een plek in mijn lijf, waar ik veel spanning droeg. Het was gevoelig om daar gemasseerd te worden, een beetje pijnlijk zelfs. Met mijn hoofd wist ik dat ik haar kon vertrouwen, en dat de pijn af zou nemen door de massage. Maar hoe hard ik mijn best ook deed om het toe te laten, mijn spieren spanden zich aan in een poging die gevoelige, pijnlijke plek te beschermen tegen aanraking.

Hetzelfde mechanisme passen we vaak onbewust toe in ons emotionele leven. Waarschijnlijk herken je het wel: Zodra we ons kwetsbaar voelen, hebben we de neiging om ons terug te trekken in een poging om onszelf te beschermen. Onder een dekentje op de bank klinkt dan veel aantrekkelijker, en als je dan toch de deur uit gaat, plak je een glimlach op je gezicht.

Ik heb het zelf vaak genoeg gedaan, wanneer ik iets naars had mee gemaakt, gehuild had, en niet wilde dat anderen mijn rode ogen en puffy face zouden zien. Dan appte ik mijn vriendinnen dat ik niet kon komen, en trok de deken nog wat dichter om me heen. (Om me vervolgens eerst opgelucht te voelen dat ik niet hoefde te gaan, terwijl al snel daarna een gevoel van twijfel en eenzaamheid overheerste; “had ik niet toch moeten gaan? Dan had ik in ieder geval afleiding gehad.. Ik heb al vaker last minute afgezegd, wat als ze straks genoeg van me hebben?”)

Inmiddels weet ik dat mijn vriendinnen er ook (juist!) voor me zijn als ik me kwetsbaar voel. En dat als ik liever even alleen ben, ik dat gewoon kan zeggen. Mijn vriendschappen zijn er dieper door geworden. En doordat ik transparanter ben in hoe het met me gaat en waar ik behoefte aan heb, ben ik ook betrouwbaarder geworden. Niet alleen als vriendin, maar ook voor mezelf. Omdat ik mezelf niet langer verstop, of excuses verzin in plaats van mijn behoefte direct te uiten, geloof ik dat ik er mag zijn, met alles wat ik op dat moment voel.

Hoewel ik in mijn vriendschappen dus inmiddels mijn kwetsbaarheid durf te tonen, bleek ik daar in de massage nog wat meer moeite mee te hebben, in ieder geval in eerste instantie. En dus boekte ik een vervolgsessie, om specifiek op die gespannen, gevoelige plek te kunnen focussen en te onderzoeken wat ik nodig had om die spanning los te laten.

Ik ben heel benieuwd welke kanten van jezelf jij nog verstopt. Wat wil je liever niet dat andere mensen van jou zien?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *