Gekwetst; het einde of een nieuw begin?

Gekwetst; het einde of een nieuw begin? 

”Mijn vriendin heeft mij gekwetst met haar gedrag, maar ik ben bang dat ik haar kwets als ik dat tegen haar zeg.”

Als ik het zo samenvat, klinkt het bijna ironisch. Toch was dat wel waar het gesprek op neer kwam, dat ik laatst had met een sociale, intelligente vrouw. Ze had verschillende onderbouwingen voor haar keuze om zich niet uit te spreken tegen haar vriendin: De vriendin ging al door een moeilijke periode, zij achtte de kans op verandering van het gedrag van de vriendin niet zo groot, zelf kon ze de gekwetstheid beter ‘dragen’ dan haar vriendin, en zo volgden er nog een aantal redeneringen.

Het gevolg van de vervelende ervaring, was dat de vrouw die ik sprak besloten had om geen kwetsbare dingen meer te delen met haar vriendin. Ik kan me dat heel goed voorstellen, logisch dat ze dat niet nog een keer mee wilde maken. En door voor zichzelf te besluiten om niet meer zoveel met haar vriendin te delen en het verder niet te benoemen, hoefde ze de ander niet eens te kwetsen. Win-win, toch?

Of toch niet? De aanname die de vrouw in kwestie impliciet deed – en ik weet zeker dat ze daarin niet de enige is – was dat haar vriendin het niet door zou hebben dat zij meer afstand van haar nam, en/of zich daar niet door gekwetst zou voelen.

Dat die vlieger niet op gaat, bleek uit een ander gesprek dat ik afgelopen week had: Astrid voelde dat ze een dierbare vriendin aan het kwijtraken was, na een voorval waarvan ze vermoedde dat haar vriendin zich erdoor gekwetst voelde. Haar vriendin had er met geen woord over gesproken, maar waar ze voorheen vaak in het weekend afspraken, reageerde ze daarna ineens lauw op uitnodigingen en hield de boot af. Astrid liet het er echter niet bij zitten, en nodigde haar vriendin uit voor een ‘heart to heart’. Dat was niet gemakkelijk, maar het bracht wel helderheid, en uiteindelijk ook vertrouwen. Ze zijn er uiteindelijk zelfs nog hechter door geworden. Want ze weten én voelen nu allebei dat hun vriendschap tegen een stootje kan, dat ze eventuele irritaties gewoon met elkaar kunnen bespreken en dat ze er altijd wel uit komen samen.

Ik gun het elke vrouw dat ze het gesprek met haar vriendin aan gaat, wanneer ze merkt dat er iets tussen hen in is komen te staan. Dus of je nou degene bent die zich gekwetst voelt, of de vriendin die vermoed dat ze de ander (onbedoeld) gekwetst heeft: Als de vriendschap je dierbaar is, kun je altijd degene zijn die de eerste stap zet om weer dichter bij elkaar te komen.

Weet je niet zo goed hoe je dat gesprek moet beginnen, en kun je wel wat hulp gebruiken? Download dan mijn gratis e-book: van een moeilijk naar een goed gesprek.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *